Lezen in een tent

Waarom lezen je een betere copywriter maakt

Naar jaarlijkse gewoonte krijgen derdejaarsstudenten Communicatiemanagement de opdracht om een boek te lezen bij Copywriting. Het mocht eender welke roman zijn op voorwaarde dat ze van de hand van een Nederlandstalige auteur was. Zelf ging ik voor Niets is Ooit van Tony Coppers en de opdracht heeft me doen inzien dat lezen je taalvaardigheid doet verbeteren.


Flashback naar het middelbaar. Al lag er toch minder druk op de studenten om de opdracht tot een goed einde te brengen. Zo mochten we bijvoorbeeld onze favoriete passage uit het boek beschrijven en uitleggen waarom dit ons favoriet deel was; en mochten we op gesprek bij de lector om wat dieper in te gaan op hoe we de opdracht hadden ervaren.

Het boek dat ik had gekozen was Niets is Ooit van Toni Coppers. Het gaat over twee moorden die te maken hebben met de kunstwereld, en de kunstwereld is iets wat me erg interesseert vanuit mijn achtergrond als muzikant. Het verhaal is het eerste deel uit de Liese Meerhoutserie. Het is één van de leukste boeken die ik al heb gelezen en speelt zich grotendeels af in onze hoofdstad. Wat ik er ten slotte zo bijzonder aan vind, is dat ik echt ook het gevoel had dat ik deel was van het verhaal toen ik de stad Brussel bezocht.

Als je zelf van thrillers houdt, dan raad ik dit boek alleszins aan. Ik ben alvast van plan om het tweede deel in de reeks (Engel) te gaan lezen.Je breidt je woordenschat uit

Formica, belendende, thonetstoel. Weet je wat deze woorden betekenen? Dit zijn de woorden die voorkwamen in Niets is Ooit en die ik zelf heb moeten opzoeken om de betekenis te achterhalen. Als ik dit boek niet had gelezen, had ik waarschijnlijk nooit geweten wat deze woorden zouden inhouden.

Volgens mij worden deze woorden ook gemakkelijker uitgefilterd als iemand ze mondeling zou gebruiken. Ik geloof dat je dan sneller geneigd bent om aan de context proberen af te leiden wat deze woorden betekenen. Als dat vervolgens niet zou lukken, denk ik dat we die woorden gewoon negeren. Persoonlijk vind ik het moeilijker om deze woorden te negeren als ik ze gelezen heb en voel ik de drang om de woorden op te zoeken om de betekenis er van te kennen. Mijn favoriete bronnen om informatie op te zoeken over de betekenis van woorden zijn: woorden.org en vandale.be.Je leert je beter inleven

Inlevingsvermogen is nuttig als je een tekst moet schrijven. Het is namelijk onbegonnen werk om te schrijven over iets wat je niet helemaal begrijpt. Door te lezen leef je jezelf in de personages en leer je hun mens- en wereldbeeld kennen.

Het is daarnaast ook interessant om andermans kijk op een bepaald onderwerp te leren kennen, zelfs al ben je er niet mee eens. Verder kom je wellicht ook situaties tegen waarover je een eigen mening vormt en die je ’s avonds plagen in de vorm van een minutenlange gedachtestroom waardoor je maar niet in slaap lijkt te kunnen vallen.

Een citaat dat hier op z’n plaats is, is eentje van Pakistaans schrijver Mohsin Hamid:

“Empathie gaat over het vinden van echo’s van iemand anders in jezelf.”

Je spelling gaat er op vooruit

Het soms een hele uitdaging om foutloos te schrijven in het Nederlands. Door te lezen slaan je hersenen onbewust informatie op over de schrijfwijze van de woorden die je gelezen hebt. Wat me steeds meer opvalt is dat samenstellingen vaak een spatie krijgen wanneer ze die eigenlijk niet verdienen. Ik kom dit bijvoorbeeld tegen in de ondertiteling van films of in de krant. Dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor de communicatie. De ‘Onjuiste spatie van 2019’ gaat dit jaar trouwens naar‘stinkende wasmachine reiniger’. Het volledig artikel daarover vind je terug op de website van VRT Taal.

Daarnaast is het ook handig om een woordenboek te raadplegen of deze lijst van 7000 spelfouten als je twijfelt over de spelling van een woord.

Conclusie

Neem er een boek bij en laat je inspireren. Het is bijzonder ontspannend en je verbetert je eigen taalvaardigheid. Niets dan voordelen dus.

Bonustip: Goodreads is een bijzonder leuke applicatie om bij te houden welke boeken je gelezen hebt, of om te zien wat je vrienden aan het lezen zijn. Je kan het makkelijk koppelen met je Facebookprofiel.


Bijzondere dank aan Joke Timmermans, die ons de opdracht gaf om een boek te kiezen en me lezen terug heeft leren waarderen


Samenwerken?

Als freelance copywriter ben ik steeds op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik zou graag meer ervaring op doen als opdrachtnemer van iemand uit de muziekhandel of -sector. Meer lezen.


Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.