Waarom jij call-to-actions nodig hebt en hoe je ze maakt

Als je tekst moet verkopen dan zijn call-to-actions onmisbaar. Een call-to-action is eigenlijk gewoon letterlijk een oproep om een actie te ondernemen. Een call-to-action formuleren hoeft niet per se moeilijk te zijn. Het is een kwestie van de juiste woorden te gebruiken. En toevallig heb ik een lijstje van woorden die je daarvoor onmiddellijk kan inzetten.


Voor een organisatie is het belangrijk om sterke call-to-actions te formuleren om het koopgedrag van de doelgroep te beïnvloeden. Je creëert het gevoel van noodzaak om hierop in te gaan als je gebruikt maakt van urgentie, exclusiviteit, krachtige werkwoorden en woorden die een antwoord geeft op de vraag ‘what’s in it for me?’.

De call-to-action zelf kan voorkomen in de vorm van een button, slogan, enzovoort. Het kan ook een aanvulling zijn op je storytelling. Het is alleszins een soort oproep om je lezer te doen ageren. Online is dat dus vaak in de vorm van een link. Onderstaande gallerij bevat een aantal voorbeelden van call-to-actions.

Bronnen: Deezer, Netflix, Spotify

Een gevoel van urgentie

Urgentie zorgt er voor dat je publiek sneller handelt. Gebruik bijvoorbeeld volgende woorden in je call to action om dat gevoel van urgentie te stimuleren.

Eindigt morgen, eenmalig aanbod, urgent, deadline, nu, enkel beschikbaar tot, nog x-aantal dagen beschikbaar, aanbod geldig tot, vandaag, laatste kans, haast je, onmiddellijk, vóór…

Gevoel van exclusiviteit

Hierdoor laat je je lezer speciaal voelen. Dat gevoel is een sterk overtuigingsmiddel om je lezer te verleiden om in te gaan op de call-to-action.

Exclusief, beperkt aanbod, zolang de voorraad strekt, enkele over, geavanceerd, geheim, toegang, speciaal aanbod, enkel voor leden, enkel voor abonnees, nu gesloten, beperkte plaatsen

Krachtige werkwoorden

Deze werkwoorden worden vaak in een call-to-action in de gebiedende wijs gezet. Ze hebben op zich al een krachtige betekenis die je laat neigen tot het ondernemen van actie.

Krijg, download, start, stop, bouw, groei, leer, ontdek, probeer, vind, bespaar, sla op

Wat zit er voor mij in?

Argwanende lezers willen graag weten wat hun persoonlijk voordeel is. Ze gaan uit van het principe what’s in it for me. Zulke lezers kan je over de streep trekken met de volgende woorden:

Ik, mijn, jou, jouw, resultaten, garantie, gratis, nieuw, veilig, bewezen, zonder risico, omdat

Conclusie

Je ziet dus dat call-to-actions onmisbaar zijn in je copywriting. Ga aan de slag met call-to-actions om je lezer te verleiden om een actie te onder gaan. Op die manier krijg je een sterke tekst. (En ja inderdaad, deze conclusie is ook een call-to-action.)Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.