Waarom je toch maar beter LinkedIn aanmaakt

Je hebt waarschijnlijk al wel van LinkedIn gehoord. Misschien ben je er al eens naartoe gesurft. Heel misschien heb je zelfs een profiel aangemaakt. Maar dan… Dan blijkt dat het eigenlijk helemaal niet is wat je verwachtte. Oef, je bent gelukkig niet de enige! Er zijn erg veel mensen die hetzelfde denken waardoor ze afhaken, maar daarbij blijven vaak diens profielen wel online. Vraag je je af waarvoor je LinkedIn kan inzetten? Lees gerust verder.


Wat is LinkedIn ?

Als je surft naar linkedin.com zie je meteen de tekst ‘be great at what you do’ op de inlogpagina. Dat is waar het allemaal om draait. De sociaalnetwerksite dient om jezelf als professional te presenteren. Zelf beschouw ik het een beetje als je online cv. Mensen kunnen naar je profiel surfen en daarbij o.m. zien welke studies je gedaan hebt en welke diploma’s of certificaten je daarbij haalde.

Daarbovenop kan je net zoals bij Facebook posts delen. Zo zie je aan het eind van het academiejaar bijvoorbeeld erg foto’s verschijnen met studenten en hun nieuw diploma in de hand.

Waarom een profiel aanmaken?

Ik hoor vaak mensen zeggen dat ze niet snappen hoe het werkt en dat het maar saai is. Ik moet toegeven: het heeft in het begin wat tijd nodig om te wennen aan alle functies. Voor je volop mensen toevoegt aan je netwerk raad ik aan om eerst je eigen profiel af te werken.

Je denkt ook misschien: ‘wat voor meerwaarde heeft het nu dat ik LinkedIn aanmaak?’. Dat is eigenlijk vrij simpel: eens afgestudeerd heb je een extra medium om een leuke vacature te vinden. Daarbovenop is het ook geschikt om een stageplaats te zoeken. Je kan ook op je cv verwijzen naar je LinkedInprofiel. Daar heb je immers meer mogelijkheden en ruimte dan op een A4-blad. Zo heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om ook video’s te delen.

Ben je daarnaast op zoek naar een goede bron van informatie over je sector? Je kan via het sociale netwerk bedrijven volgen voor eerstelijns updates.

Het belang van een sterk netwerk

Je hebt een profiel aangemaakt. Wat dan? Je zoekt mensen in je omgeving op en voegt ze toe aan je netwerk. Dit doe je door een ‘connectie’ te maken. Algemeen geldt: hoe meer connecties, hoe beter. Wie weet kom je een in je feed een interessant bericht tegen met een interessante oproep voor een project. Wie weet ligt daar ergens een nieuwe jobmogelijkheid op de loer. Kortom, een goed netwerk is goud waard. Verder kan je vanzelfsprekend ook anderen verder helpen op deze manier.

Tips

Ben je nog aan het zoeken hoe het allemaal werkt? Twijfel hoe je moet omgaan met LinkedIn? Ik lijst een paar concrete tips op:

  • Beschouw LinkedIn als een professioneel medium.
  • Maak gerust connecties met mensen die je niet (helemaal) persoonlijk kent. Ook hier: dit is een professioneel medium, wie weet kan die connectie wel een leuke job aanbieden.
  • Ben je goed in talen? Zet je profielonderdelen ook in andere talen om de kans te vergroten dat je door een anderstalige werkgever wordt gecontacteerd.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.