PC met notitieboek

Hoe maak je een mock-up? [4 stappen]

Een mock-up is een model van een product of ontwerp; het is een presentatiemiddel of prototype. Je kan ze inzetten om een voorbeeld te maken van hoe een ontwerp van een website, t-shirt, logo, business card etc. eruit zal zien. Tijdens mijn communicatie-avontuur in Durham kwam ik voor het eerst in aanraking met mock-ups.


Om ons campagnevoorstel visueel te maken, wilden we graag voorbeelden geven van hoe we bepaalde media en kanalen wilden inzetten. Zo was er bijvoorbeeld de affichage op de bus. De advertentieruimte op bussen in Engeland hebben een grillige vorm zoals je in onderstaand voorbeeld ziet. Mijn eerste instinct was om mijn ontwerp te maken rechtstreeks in een afbeelding met zo’n bus. Mijn vaardigheden in Photoshop waren oké, maar niet bijzonder. Gelukkig zei mijn teamlid, student Grafisch Ontwerp, toen: “Jij gaat precies voor de moeilijke weg?” En met zijn assistentie ging voor mij de wondere wereld van mock-ups open. 

Hoe je mock-ups maakt wil ik graag delen via deze blogpost.

Zelf maken?

Het is eenvoudig om zelf een mock-up te maken. Daarvoor gebruik je best Adobe Photoshop. Het proces bestaat uit het samenvoegen van je ontwerp met een mock-upontwerp.

Stap 1. Je ontwerp

Wij gaan samen op zoek naar een mock-up om een visitekaartje te maken. Dit is het (fictief) ontwerp:

Stap 2. Een mock-upontwerp vinden

Met hulp van Google, en de zoekopdrachten [mock-up], [PSD] en [free] kwam ik terecht op deze webpagina. Een eenvoudige zoekopdracht leidt je dus naar talloze mock-upontwerpen.

Omdat dit ontwerp me bevalt, download ik het. Blijf verder zoeken tot jij iets vindt wat je leuk lijkt.

Iets gevonden waarvan je tevreden bent? Download dan het bestand.

Stap 3. Ontwerp inladen

Nadat het bestand is gedownload, moet je het openen in Adobe Photoshop. Vervolgens open je het paneel Lagen. Dubbelklik op de laag die als titel heeft ‘Laad hier je ontwerp’ (of iets dergelijks).

Als je gedubbelklikt hebt, kom je terecht in een nieuw bestand; hierin laad je je ontwerp.

Vervolgens sla je het ingelade ontwerp op (ctrl + S).

N.B.: Het is ook mogelijk om hierin je ontwerp te maken (je ontwerp hoeft dus niet klaar te zijn alvorens je een mock-up maakt)

Stap 4. Klaar!

Als je terugkeert naar de mock-up zie je dat je ontwerp is ingeladen.

De mock-up is klaar om op te slaan! (Je kan eventueel nog aanpassingen doen aan het bestand.)

Met deze techniek kan je niet alleen mock-ups maken voor een visitekaartje, maar kan je aan de slag voor alle soorten media die je kan bedenken. Kijk zeker eens op de websites voor gratis mock-ups om na te gaan wat er mogelijk is. Bonustip: dit geeft je ook inspiratie om te bedenken welke (promotie)kanalen jij als organisatie allemaal kan inzetten.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.