Goud geverfde hand

Hoe vind je een goed kleurenpalet?

Vandaag de dag zou het maar saai zijn zonder kleur in je media-uitingen. Celerie Kemble zei het ook: “There’s a reason we don’t see the world in black and white.” Dus dan begin je aan je ontwerp… maar je weet niet goed welke kleuren bij elkaar passen. Herkenbaar? Gelukkig zijn er online tal van mogelijkheden om een kleurenpalet samen te stellen. Ik zet mijn favoriete tools op een rij.


Belangrijk om rekening mee te houden

De manier waarop men kleuren definieert is niet altijd dezelfde. De ene keer zie je een RGB-indeling, dan weer een CMYK. Welke indeling gebruik je dan het best? Dat hangt volledig af van het medium waarvoor je iets ontwerpt. Ga je voor print, dan kies je voor CMYK. Voor ontwerpen die op schermen worden weergegeven is RGB de beste indeling.

Coolors

Deze tool is handig wanneer je al zeker bent van één specifieke kleur. Die zet je vast met het slotje en door vervolgens op de spatiebalk te drukken kom je uit op een fantastisch palet. Het voordeel is dat de kleuren hier zowel in RGB als in CMYK worden weergegeven. Je kan zelfs de overeenkomstige Pantonekleur terugvinden.

Je kan verder de verschillende tinten van een kleur te zien, ze van plaats veranderen in het palet en de paletten van andere gebruikers zien.

Tip: je bent per ongeluk te snel geweest met op de spatiebalk te duwen en je wil terug naar het vorig palet: druk op de ‘vorige’-knop in de browser (de welbekende pijl naar links) en herlaad de pagina. Als je goed kijkt in de adresbalk zie je namelijk de hexadecimale codes van de verschillende kleuren in het palet.

Color Palette FX

Stel: je hebt een prachtige foto die je aanspreekt door haar interessante kleuren. Waarom deze kleuren niet gebruiken in je volgende project? Color Palette FX haalt die kleuren uit de foto en geeft je het palet.

Als ik de uitgelichte foto van deze blogpost in Color Palette FX drop, dan laat hij onderstaand palet zien. Prachtig, toch?

Een klein nadeel: je kan geen CMYK-kleuren hiermee genereren. Dat los je echter eenvoudig op door de hexadecimale codes in Coolors weer in te geven.

ColorSpace

Adembenemend als je terechtkomt op de landingspagina. Je kiest een kleur, et voila. ColorSpace genereert alle soorten paletten die hij kan verzinnen. Misschien zit er dan iets tussen wat je leuk vindt? Ook hier moet je de hexadecimale code weer even omzetten in een CMYK of RGB.

Een andere leuke toepassing op deze website, is de mogelijkheid om gradients te maken. Het principe is hier weer hetzelfde: je kiest je kleuren en de rest gaat vanzelf.

Pinterest

De laatste van mijn favoriete bronnen der kleuren is Pinterest. Welke website is er beter in om je te inspireren? Je geeft in “Color Palette” en je stuit onmiddellijk op een oneindige bron van kleurenpaletten.

Conclusie

Ik hoop dat je een idee hebt hoe je nu zelf aan de slag kunt gaan met fantastische kleurenpaletten in je media-uitingen. Vergeet er ook niet bij stil te staan wat je precies wil communiceren en pas je palet daarop aan.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.