Hoe je efficiënt online content consumeert

Van zodra je online gaat wordt je voortdurend geconfronteerd met verschillende content. Feedly is een handig hulpmiddel om nieuwe artikelen van verschillende websites weer te geven op één centrale plek. Op die manier hoef je niet naar alle aparte sites te gaan om door de content te scrollen. Het is een handig hulpmiddel als je net als ik veel bronnen tegelijk wil volgen en liefst álle content ziet (en niet enkel datgene wat op sociale media verschijnt)

De technische kant

Een website die regelmatige nieuwe artikelen verspreidt (dat kan een nieuwswebsite zijn, een blog…) heeft bijna altijd een functie waarbij je die artikelen automatisch kan opvragen. Om niet te technisch te worden: die functie heet RSS en Feedly is een programma dat die RSS kan uitlezen. Als je bijvoorbeeld surft naar www.yarneputs.com/feed , dan zie je de exacte data die wordt uitgelezen op dat moment.

Waarom Feedly gebruiken?

Je kan Feedly gebruiken om bij te blijven met het nieuws uit jouw sector of interessegebied. Je kan het gebruiken om je al je favoriete (content)websites op één plaats te volgen. Ikzelf gebruik Feedly om verschillende redenen: ik wil graag bijblijven met het nieuws, maar daarnaast zie ik ook graag nieuwe content uit de communicatiewereld. Ook lees ik graag nieuwe content van andere bloggers. Deze drie hoofdredenen brengen mij naadloos tot de volgende stap: hoe doe je dit?

Hoe Feedly gebruiken?

Bronnen toevoegen en sorteren

  • Je begint best eerst met een lijstje te maken van soorten dingen die je wil volgen (net zoals ik de vorige stap heb gedaan). Maak vervolgens een profiel aan in Feedly.
  • In de linkerkolom zie je ‘create new feed‘. Hier kan je je onderwerpen toevoegen. Ik heb bijvoorbeeld de feeds Nieuws, Bloggers die ik volg en Communicatie aangemaakt.
  • Klik vervolgens op het grote plusteken (+) links: in de zoekbalk kan je naar verschillende bronnen zoeken. Je kan bijvoorbeeld zoeken naar ‘VRT’. Klik vervolgens op ‘follow’ en voeg het tenslotte toe aan de feed die je hebt gemaakt. Herhaal deze stap voor iedere bron die je wil volgen.

Opmerking: als de gekozen bron niet onmiddellijk door Feedly wordt weergegeven, kan je ook een URL proberen. Als eerste slash achter de domeinextensie (.com, .be enzovoort) probeer je /rss of /feed.

Artikelen consumeren

Nu je je bronnen hebt toegevoegd kan niet alleen bladeren door de feeds die je hebt gemaakt, maar ook in de afzonderlijke bronnen. Je kan hierbij de weergave-instellingen nog veranderen en artikels die je wil bewaren toevoegen aan een board. De data die de websites doorsturen worden voortdurend bijgewerkt in Feedly. Je kan dus net als mij er een gewoonte van maken om iedere dag je Feedly te checken voor nieuwe content.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.