Open boek

Aan de slag met storytelling: de 5 C’s

Vind je het een uitdaging om lange teksten interessanter te maken? Of moet je boodschap aantrekkelijker? Storytelling is de oplossing voor jou! Het is bovendien makkelijk te leren aan de hand van de 5 C’s: Circumstance, Curiosity, Characters, Conversations en Conflict. Die vijf elementen zijn nodig om een goed ‘verhaal’ te maken. En ze zijn gemakkelijk te onthouden! In deze blogpost overloop ik met jou iedere ‘C’ aan de hand van een beeldfragment.


Circumstance

De eerste is Circumstance. Dit omvat de omstandigheden van het verhaal. Wat is de situatie? Is er een soort van evolutie? Vaak vergeet men deze stap: je mag niet aannemen dat je lezer of luisteraar al voorkennis heeft over het onderwerp. Een goeie situatieschets schept duidelijkheid.

In dit voorbeeld van Ted-Ed legt men bijvoorbeeld uit wat entropie is: niet gemakkelijk voor een leek (zoals ik). Toch maakt men een goede schets van de situatie.
Je krijgt een idee over het onderwerp doordat de verteller aan het begin vragen stelt. Kijk maar:


Curiosity

Wek je de nieuwsgierigheid op, dan zal je doelpubliek steeds aandachtiger worden. Voorzie in je verhaal verschillende ‘cues’ die je doelgroep prikkelen. De cliff hanger is bijvoorbeeld een krachtig middel. Gebruik ze wel met mate, want je wil irritatie vermijden. Daarnaast kan je vragen stellen aan je publiek. Als het antwoord dan compleet anders dan verwacht blijkt te zijn, zal de aandacht vergroten.

Ook verrassingselementen als cijfers en grafieken kan je doelgroep stimuleren om de aandacht erbij te houden. Die komen in deze video van Bloomberg voortdurend voor. Merk jij nog andere cues op?


Characters

Mensen zijn sociale wezens. We horen graag verhalen over de perfecte held die de strijd aangaat met een slechterik. Maar het kan ook complexer dan dat. Verhalen moeten gaan over mensen. Over wie gaat de boodschap? Wie is betrokken? Welke eigenschappen hebben de personages en wat zijn hun relaties onderling?

De personages in deze video zijn:

  • De doelgroep die haar gewrichten kraakt;
  • Donald Unger, die heeft proberen te bewijzen dat het geen kwaad kan;
  • en het onderzoek van 1990.


Conversations

Dit komt neer op wat de verschillende personages zeggen. Is er een overeenkomst tussen wat de personages zeggen en doen? Of net niet? Is er een verschil in tone-of-voice tussen de verschillende personages?

Je ziet dus dat personages en conversaties hand-in-hand gaan. Vertel een verhaal met verschillende personages en zorg dat je genoeg dialoog hebt om het interessant te houden.

Hoewel er in deze reclamevideo geen gesproken dialoog zit, voel je de connectie tussen de personages. Onder conversatie verstaan we dus ook het non-verbale.


Conflict

Geen verhaal zonder conflict. Conflict is essentieel voor de spanningsboog van je verhaal. Als er een conflict is, dan verlopen de dingen niet zoals verwacht. Het conflict kan de basis zijn voor een verhaal (het conflict oplossen), en het kan ook uitgesteld worden tot aan het einde van het verhaal om een climax te creëren. Ook kunnen alle andere pijlers de oorzaak vormen voor een conflict.

In deze video speelt het conflict een belangrijke rol. Voor 18 jaar vastzitten in een luchthaven is namelijk niet iets wat je zomaar overkomt.


Aan de slag met de 5 C’s

Ga jij vanaf nu de 5 C’s toepassen om je storytelling te verbeteren? Laat het zeker weten in de comments! 💬Yarne helpt bedrijven door hen te leren hoe je deze 5 C’s op een goede manier toepast.

Leer hier hoe Yarne jou kan helpen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.