Iemand die notities neemt

5 nieuwe technieken voor je volgende brainstorm

Als communicatiespecialist en/of creatieveling dien je hier en daar eens creatief uit de hoek te komen. Om dat creatief proces te vergemakkelijken gebruik je brainstorming. Er zijn heel wat methodes hierover bekend. Waarom gebruik je niet eens een nieuwe techniek? Wedden dat er hieronder minstens eentje tussen staat die je niet kent?


1. Teleportstorming

Als je je onderwerp hebt, begin je creatief na te denken over hoe je probleem zou worden aangepakt in een ander tijdperk. Dit kan tien jaar geleden zijn, over honderd jaar, in de middeleeuwen… In plaats van een ander tijdperk, kan je ook een andere plaats kiezen. Hoe zou je probleem bijvoorbeeld worden aangepakt in China, of in Zuid-Amerika? Natuurlijk kan je ook een combinatie van de twee gebruiken.

2. Omgekeerd brainstormen

In plaats van om oplossingen voor je probleem te vinden, gaan we onderzoeken welke factoren het probleem kunnen erger maken. Wat is het ergste dat er kan mislopen? Welke obstakels zijn er? Met andere woorden, je zoekt naar manieren om het omgekeerde te bereiken dan je oorspronkelijke onderwerp of hoofdvraag. Deze methode is goed om een keertje out of the box te denken.

3. Gap filling

Neem een groot stuk papier. Aan het ene uiteinde schrijf je je status quo: ‘waar bevind je je nu?’. Aan het andere uiteinde schrijf je op wat je uiteindelijke doel is. Tussenin schrijven de deelnemers op hoe je van je status quo naar je uiteindelijk doel kan werken.

4. Starbursting

Bij deze manier van brainstormen is het de bedoeling om zoveel mogelijk vragen te stellen over je onderwerp. Je start idealiter met de 5 W’s: wie, wat, waar, wanneer, waarmee (en hoe). Met deze template kan je alvast aan de slag.

Voordelen:

 • Alle aspecten van het project zijn beantwoord voor het wordt uitgevoerd
 • Goed voor projecten met een strakke deadline

5. De trapladder

Deze methode voor 5 tot 15 personen werd ontwikkelt in 1992 en heeft als groot voordeel dat je als groep je elkaar moeilijker kan beïnvloeden.

Eerst deelt de organisator de hoofdvraag of het onderwerp mee met het hele team. Daarna verlaat iedereen behalve twee teamleden de kamer. Deze twee teamleden zullen daarna het onderwerp en hun ideeën bespreken. Vervolgens komt er een teamlid bij die dan zijn ideeën bespreekt vooraleer de andere twee het hunne bespreken. Dit proces herhaalt zicht tot de oorspronkelijke groep weer in de kamer is.

Voordelen:

 • Het voorkomt ‘groepsdenken’: ieders inbreng wordt meegenomen in het denkproces.
 • Verlegen leden krijgen de kans om hun ideeën in te brengen zonder geïntimideerd te worden door een volle zaal mensen.

Bonus: Brainstorming tips:

 • Absurde ideeën zijn toegestaan: ze kunnen alleen maar lijden tot meer creatieve oplossingen!
 • Niets is ‘fout’: blokkeer je eigen of iemand anders’ creatieve stroom niet
 • Niet aarzelen
 • Zet de juiste toon: zorg voor muziek, sfeer en zelfs eten!
 • Iedereen is betrokken
 • Niet herformuleren voor je het idee op papier zet
 • Evalueren doe je na de brainstorm

En nog meer inspiratie:

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.