5 marketingtips voor artiesten

Als artiest of band droom je van een sterke fanbase. Die droom kan werkelijkheid worden als je beter over jezelf nadenkt in termen van een sterk merk. Hoe doe je dat? Het begint bij goeie marketingcommunicatie. Ook als solo-artiest kunnen deze tips van pas komen voor je personal brand.


Tip #1: Creëer je merk

Wie ben je? Waar sta je voor? Waarom doe je wat je doet? Los deze vragen op, want dit bepaalt mee je visie en waarden. Het is belangrijk dat je trouw blijft aan deze visie en waarden om als artiest een goede reputatie en imago te krijgen en te behouden. Het is tenslotte een belangrijk onderdeel van je brand.

Je kan dit benaderen door de Golden Circles in te vullen. Je Waarom (de kern van je bestaan als artiest) bepaalt je Hoe (je aanpak) en die bepaalt Wat je doet. Je Waarom vinden is dus uiterst belangrijk. Meer info vind je hier.

Tip #2: Ken je doelgroep

Als artiest heb je waarschijnlijk op voorhand bepaald binnen welk genre je speelt. De volgende stap is te weten komen wie graag naar dat genre luistert. Op welke kanalen zijn ze actief? Wat zijn specifieke eigenschappen van die doelgroep. Als je dat goed voor ogen hebt, zal je je beter kunnen afstemmen op dat doelpubliek. Een website en Facebookpagina zijn goed zolang ze je doelgroep bereiken. Je uiteindelijke doel is immers om fans te creëren. De media zijn daarbij een middel, geen doel op zich. Denk dus goed na over die middelen.

Je doelgroep definiëren kan eenvoudig door een buyer persona te maken. Dit is een goeie plek om te starten.

Tip #3: Deel bewust

Alles wat je deelt moet bijdragen aan je reputatie. In het ideale geval lost het een ‘probleem’ op voor je doelgroep. Een voorbeeld: je kan perfect posten op je Facebookpagina dat de ticketverkoop voor je volgende concert is gestart. De doelgroep weet dan waar hij moet zijn voor tickets.

Twijfel je over wat je wel of niet moet delen: De Periodic Table of Content Marketing kan een handig hulpmiddel zijn om je te inpireren. Klik hier voor de volledige weergave.

Tip #4: Doe een marktonderzoek

Wie zijn je onmiddellijke concurrenten in je omgeving? Zijn er bands of artiesten die iets gelijkaardigs doen als jou? Indien dat het geval is, is het altijd goed om onder de loep te nemen wat die dingen precies zijn. Waar halen ze hun fans? Waar treden zij op?

Door deze oefening te maken zal het jou makkelijker worden om je te onderscheiden van de rest. Op die manier kan je meer waarde toevoegen aan je luisterpubliek.

Tip #5: Vul de Business Model Canvas in

Elke muzikant is toch wel (tenminste een beetje) ondernemer. Dit is zeker het geval als je de commerciële tour op gaat. Een goed businessplan is daarbij onmisbaar. Maar hoe begin je daar nu aan? Juist: de Business Model Canvas. Die bestaat uit de verschillende bouwstenen van een onderneming.

Download de BMC hier

En nu?

Wait for the magic to happen. Als je deze tips toepast zal je snel de impact voelen. Hou zeker de statistieken in de gaten van je online inspanningen. Een extra tip: stel doelstellingen voor jezelf op en baseer je hiervoor op je statistieken. Meten is weten!

Veel succes!

Besteed je social media uit!
Ben je op zoek naar een enthousiaste freelancer die je social media managet? Lees dan snel meer!


Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.